Ledning i Hardanger ?

Vel, tenker nå jeg. Hardanger er fin. Mange steder som er fine egentlig. Vil det bli vesentlig mye styggere med ledninger hengende over fjorden i Hardanger ? Vil det være mer hensiktsmessig å la ledningen gå under vannet ? Vil det være bedre, billigere og mer hensiktsmessig ? Eller dreier diskusjonen seg kun om hva som er pent ?

For min del kan dem legge ledningen hvor dem vil og det gjør dem sikkert også. Jeg begriper ikke alt maset – hvorfor kan ikke regjeringen komme med en fornuftig forklaring på hvorfor de vil henge ledninger i lufta og ikke i i vannet ? Og hvorfor kan ikke ikke opposisjonen – både blandt politikerne og blandt folket – høre på forklaringen ? Ikke veit jeg,  men jeg stusser over alt engasjementet. Politikere vil melde seg ut av partiet ?..Er dette noe av de viktigste sakene de arbeider med om dagen ? Aftenposten. SV toer sine hender og sier » hva var det vi sa» – akkurat som om ikke de også kommer til å få svi for dette ? VG. «Eg vil gjerna vere med og lenkje meg», sier Herborg Kråkevik i Bergens Tidende.

Dette engasjerer – mye mer enn saker man skulle tro burde engasjere folk flest. Hvor ofte er jeg i Hardanger ? Ikke ofte. Vil turistene like dette ? Sikkert ikke ? Vil vi får færre besøkende ? Og på en annen side, finnes det fordeler i det hele tatt ved å legge kraftlinjer i Hardanger ? Vær du sikker på at folk flest trenger strøm. Og den bør være rimelig. Hvor lenge kan disse kraftmastene stå i Hardanger-fjorden før ingen lenger legger merke til at de er der.

Nei, gjerne for meg – enten det blir det ene eller det andre. Viktig at vi har et riktig perspektiv og ser på saker som virkelig er alvorlige, – tenker nå jeg da.

Litt om Hardanger-fjorden:

Hardangerfjorden er 179 kilometer lang, Norges nest lengste, og verdens tredje lengste fjord. Den er mer enn 800 meter på det dypeste like ved Norheimsund, omlag halvveis inn i fjorden.

Ulvik Hardanger

 

Litt facts fra den siste tiden:

* Statnett fikk i 2008 konsesjon for å bygge en 92,3 kilometer lang 420 kilovolts kraftlinje gjennom Hardanger fra Sima i Eidfjord til Samnanger.

* Kraftlinjen vil ha master på mellom 25 og 45 meter og bli svært synlig i terrenget. Rundt kraftlinjen blir det en kraftgate på 40 meter.

* Folk i Hardanger og miljøorganisasjoner har protestert og vil ha kraftoverføringen lagt i kabel. De har fått omfattende politisk støtte.

* Olje- og energidepartementet har etter klagebehandling opprettholdt NVEs vedtak.

* Ledningen vil tidligst kunne ferdigstilles innen utgangen av 2012. Kostnaden forventes bli i størrelsesorden 900 millioner kroner.

* Det settes av 100 millioner kroner til avbøtende tiltak. Pengene skal forvaltes av Hordaland fylkeskommune. Midlene skal nyttes for å motvirke eventuelle negative virkninger for reiselivet i Hardanger

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tull og tøys og merket med , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Ledning i Hardanger ?

 1. Børge sier:

  Problemet her er vel bare at staten ikke vil bruke penger på å legge kabelen i bakken. Vi snakker en markant prisøkning, vil tippe det blir en økning i milliardklassen.. Så spørsmålet er vel om det er verdt å bruke milliarder ekstra for at det skal se finere ut? For effekter i forhold til magnetfelt og slikt vil bli den samme under eller over bakken.

  Bare en liten ting i forhold til ordvalg; en kraftlinje heter egentlig kabel og ikke ledning 😉

 2. JILL WHITE FANEBUST sier:

  SV og SP ville slåss til siste dag.Påstår di er miljøpartier men det er kun på
  paritet.Løftebrudd igjen.SV OG SP burde trukket seg ut av regjeringen.
  Svelger kameler nærmest vær uke.

  JILL

 3. Arvid sier:

  Jeg har skrevet i mange aviser nu om den maaten de behandler kraftlediningen over Hardanger Fjorden paa, hadde det ikke vert betre at man la kablen gaa under den nye Hardanger brua, da var det let aa inspicere og velikeholde den, mindre kostnar enn aa legge den paa bunnen av fjorden eller strekke den over fjorden som vil bli et daarlig syn for naturen, man skulle jo ogsaa tengt paa naar man bygget broen at man hadde dobble deck for traffik, biler ovenpaa og jernbane under, kansje for mye gjrnom tengt, men AP maa bort ifra Norsk politikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s