Ting man skulle forandre ?

For en oppgave ? En kjent blogger har utfordret meg og flere andre til å blogge om saker man så gjerne skulle forandret – litt uavhengig av om det er mulig eller ikke. Da dreier det seg kanskje om saker man skulle ønsket ikke var slik de var – men jeg velger vel heller å blogge litt om saker som burde vært forandret i forhold til hvordan de er idag.

Og det er ganske mange. Og temaene kan dreie fra helt personlige saker til samfunnsmessige, politiske eller til og med utfordringer verden forøvrig står overfor. Skal man velge fra øverste hylle, – uten nødvendigvis å ha noen oppskrift på hvordan dette skal gjøres – kan jeg velge følgende:

Politisk smålighet:

Det er mye politisk smålighet. Massevis. Noen eksempler kan være eldre mennesker som ikke kan bo alene og som det ikke finnes plass til i kommunens alders- eller sykehjem. Og som er et resultat av at kommunen har prioritert feil. Iallefall i forhold til hva som er viktigst. Det er nemlig slik at kommunen til enhver tid – med god margin – kan anta hvor mange sykehjemsplasser som bør være tilgjengelig til enhver tid. Dette er ikke noe stort mysterium. Men det må prioriteres i forhold til andre saker som er mindre viktig. Det er ikke noen stor uenighet i at sykehjemsplasser for våre eldre, er viktigere enn kulturhus. Dette er ikke bare smålig. Dette er pinlig. Og iallefall nok til å havne på listen over ting  man skulle forandre.

Strafferammer

Jeg synes personlig at strafferammene i Norge er for lave. Selvfølgelig ikke på alle ulovligheter. Men for de grove. Eksempelvis kan nevne at bryter man fartsgrensen i 70 sonen idag, og passerer 100 kilometer i timen – medfører dette en bot på kr. 7800,-. I mitt hode er dette flotte greier. Glemmer du blinklyset, koster det kr. 1000,-. Trimmer du mopeden og blir tatt, koster det kr. 3000,-.  Flotte greier altihop. Dog er forskjellen ikke stor, sett i forhold til hvilken skade man kan påføre andres liv og eiendom. Blinklyset…tja, jeg vet ikke helt. Uavhengig av dette, vil en voldtektsdom kanskje medføre 3-6 måneders fengsel ? Hvordan kan dette henge i hop. Strafferammen for drap, har rettsvesenet riktignok kamuflert i sikrings-dommer, som tilsynelatende kan virke skjerpende i forhold til tidligere strafferammer, – men den domsfelte er etter mitt syn altfor tidlig ute i friluft. Spørsmål om hvorfor man skal øke strafferammene er omdiskutert, – etter mitt syn er de for lave. Hva de bør være, er vanskelig. Men jeg har stor tro på at den almenne rettsoppfatning vil tilsi en langt høyere straff enn idag.

Reklame

Og da tenker jeg på TV, avisene og på radio. Det undrer meg til stadighet at ikke folket som sådan er lei av reklame. At det ikke allerede er opprettet et protestforum mot fordummende, tidkrevende og i særdeleshet irriterende reklame. Hvor dumme er egentlig kvinner, tenker jeg ofte. Ikke fordi de er dumme, men fordi industrien som produserer sminke, bind, slankepiller eller hva det skal være av kvinne-produkter, er nødt for å tro det. Makan til reklame man kan produsere for shampoo for kvinner, finnes det ikke ord for. Skal noe endres på, bør man ihjelsikre at det de faktisk reklamerer for, faktisk virker. Da ville man nok blitt kvitt en god del. Om man så i tillegg får et krav om «at det er en nyttig ting, kan ingen komme fra», – ja, da tenker jeg vi blir kvitt flesteparten. For all del. Send reklame. At det er nødvendig er helt utvilsomt. Men man må kunne få til å la være å kjøpe produkter med fordummende reklame-kampanjer.

Forståseg-påere

Man skulle virkelig forandre på muligheten for at alskens besserwissere skal få lov å uttale seg i alle landets aviser til enhver tid. Helt ukritisk og ofte ut belegg for sine spådommer. Og det er nettopp det. Spådommer viser seg ofte å være om noe som skal skje i fremtiden. Og da er det ofte vanskelig. Nå i disse finanskrise-tider, – bør norske aviser etter min mening være langt mer kritiske i sin søken og sin journalistikk når det gjelder » slik sikrer du økonomien», eller » disse aksjene bør du kjøpe». I noen tilfeller, og ofte samme dagen – kan man lese profetier fra 2 forskjellige sjefs-økonomer hvor den ene mener verden går lukt til helvete, mens den andre kan lese tydelige tegn på en ny storhetstid i norsk økonomi. Dette bør man få en slutt på. La de mest lærde strides og enes om en felles beslutning på saker av en slik viktighet, – eller heng dem flatt ut om dem tar feil. Iallefall om dem tar feil ofte.

Listen er jo uendelig mye større enn dette – her er noe eksempler:

  1. Parkeringsselskaper
  2. Byråkratiet
  3. NSB
  4. NRK-avgiften
  5. Veiavgiften
  6. Prisene på frukt og grønnsaker

Og sånn kan man holde på. Selvfølgelig bør man forandre på klima-utslippene. Selvfølgelig kan ikke mennesker dø mens de venter på behandling på sykehuset. Selvfølgelig bør vi gi så det monner til katastrofer i utlandet, til u-hjelp og annen bistand. Det er også soleklart at vi bør verne om våre kyster, at vi slett ikke bør tillate at vi får en miljøvernkatastrofe i Norge. Slike ting er åpenbare for de fleste. Vi ordner nok det meste med tiden, men alltid vil det være noe man bør forandre på. Ikke for forandringens del, men for et bedre samfunn.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Tull og tøys og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s