Guilty or not guilty .. in Kongo

Husker du gutta fra Kongo ? Les siste nytt her og her

De sitter der ennå. Nå er det fremforhandlet en midlertidig avtale om utlevering. 21 års max straff i Norge + erstatningsbeløp på rundt 30 millioner. Ikke småtteri. Og man kan filosofere over hvem som betaler for dette ? Jeg tenker kanskje det blir den norske stat ? Gutta blir det iallefall ikke – de blir sittende inn. Stiller vi da en bank-garanti for beløpet, eller sender vi pengene direkte til enka ?

Om vi tenker på saken slik – blir det kanskje litt lettere:

Om de er skyldige:

De er dømt i Kongo. De er funnet skyldige. Den eneste forskjellen er at selve dommen komprimeres og gjøres litt mer attraktiv i forhold til å sone i Kongo. Litt bedre mat, TV og max 21 «norske» år.- hvilket ofte betyr halvparten av soningstiden.

Om de er uskyldige:

Så spiller det liten rolle. Fordi de er dømt i Kongo. Og funnet skyldige. Ergo er de ikke uskyldige. Og vil fremdeles får sone i et norsk fengsel.

Uansett vil man kanskje betale et beløp til enken, fordi dommen er rettskraftig.

Så kommer spørsmålet – riktignok basert på at utgangspunktet er riktig. Nemlig at de er skyldige, – selv om de er uskyldige ? :

Trenger vi hente dem til Norge ?

Man skal vokte seg vel for lavpannet dårlige dømmekraft her. Dette kunne skjedd mange andre også, – og om de er uskyldige, – vel så blir livet noe lettere i et norsk fengsel. Og de er ute om rundt 10 år og kan fortsette livet(forhåpentligvis kommer ikke dette til å skje på samme måte som de levde før). Kanskje vi skal være så tolerante å si at dette gjør vi fordi vi moralsk sett bør og ikke minst kan. Men åpner det for andre land med lignende mangel på et ordentlig rettsvesen til å gjøre det samme som Kongo ? Snakker vi her om en sammenligning med piratene utenfor Afrikas kyst ? Kan dette føre til flere slike arrestasjoner i årene fremover ? Uavhengig av om utlendinger faktisk er skyldige eller ikke ?

Det kan tenkes. Det skinner tydelig gjennom at i Konge snakker vi om en annen rettspraksis enn i Europa.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s