Fantes Odyssevs ?

Greske arkeologer mener å bevise at sagnhelten virkelig har eksistert. – Forskning.no

På den lille øya Ithaka utenfor vestkysten av Hellas, har arkeologer nå funnet ruinene av det som må ha vært ei svær bygning. Oppdagerne tror at det tre etasjer høye palasset en gang tilhørte selveste Odyssevs.

Odyssevs, eller Ulysses som han kalles i romersk mytologi, var helten i Homers episke verk Odysseen. Han spilte også en viktig rolle i Iliaden.

Palassruinene er rundt 2800 år gamle, noe som stemmer med perioden Odyssevs skal ha vært konge på Ithaca. Arkeologene har også funnet rester av helladisk keramikk, og en brønn som skal ha vært 3300 år gammel.

Homer beskriver virkeligheten i Iliaden

I følge Telegraph forteller arkeologer at funnene skal passe som hånd i hanske med Homers beskrivelse av det sagnsomsuste palasset.

– Funnene så langt tyder utvilsomt på at vi står foran palasset til Odyssevs og Penelope, det eneste palasset fra Homer-æraen som ikke tidligere er oppdaga, sier utgravingsleder Thanassis Papadopoulos i følge Athens News Agency.

Kykloper, sirener og spøkelser

Odysseen beskriver Odyssevs’ 10 år lange reise hjem til Ithaca etter den trojanske krig. I løpet av turen forliser skipet to ganger, han treffer kykloper, fristende sirener og sin mors spøkelse.

Odyssey

Når han kommer hjem til øya i det Joniske hav redder han kona si fra innpåslitne beilere, før han sammen med sin faren og sønnen dreper alle rivalene sine og gjenoppretter kongedømmet sitt.

Ikke overraskende finnes det derfor nok av skeptikere som mener at Odyssevs er en fiktiv figur. Dette betyr ikke nødvendigvis at de synes funnet er uinteressant.

– Om oppdagelsen kan knyttes til Odyssevs eller ikke er til en viss grad spennende, men det viktigste er oppdagelsen av et kongelig palass, forteller den italienske arkeologen Adriano La Regina til Telegraph.

Riktig øy?

Palasset professor Papadopoulos og hans kolleger har gravd etter de siste 16 åra, minner om bygninger funnet i oldtidsområder som Mykene og Pylos.

Problemet med øya Ithaka er at det hersker usikkerhet om den faktisk er den samme som Homers Ithaca.

Den britiske forskeren Robert Bittlestone sier at Homers beskrivelse av Ithaca stemmer dårlig overens med dagens Ithaka, og at Odyssevs hjemøy nå er Paliki-halvøya som ligger på øya Cephalonia.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s