Ting du ikke visste om kaffe

Cafe au lait er fransk og betyr ”kaffe med melk i”. Kaffen er gjerne espresso og melken skal være varmet opp. Kan fås i forskjellige blandingsforhold. En del kaffe og tre deler vann er vanlig, men man finner også varianter med like mye kaffe og melk.

Caffè americano er rett og slett en espresso tilsatt kokende vann. Dette gjør at man får samme styrke som kokekaffe, men med smak av espresso.

Caffè latte er som en cappuccino, men med mer melk og mindre skum. Caffè latte serveres gjerne i store glass eller høye kopper, mens cappuccino serveres helst i en vanlig kaffekopp

Caffè lungo er en americano variant men med mye mer vann.

Caffe mocca er som en latte, men med sjokoladesaus.

Cappuccino er en blanding av espresso, varm melk og skummet melk. Serveres med kakaopulver drysset over.

Cortado er en sterk utgave av en latte. Med andre ord er det mindre melk i forhold til kaffe og melken er gjerne ikke skummet.

Espresso er en ren kaffe. Den lages ved å presse kokende vann med trykk gjennom finmalte kaffebønner. Den sterke gode smaken gjør at den ofte danner grunnlaget for andre kaffetyper. Og espresso uttalles ikke expresso, men, som det skrives: Espresso!

Espresso macchiato er en espresso med en liten mengde varm melk i.

Latte Macchiato er en latte hvor man kun bruker en halv kopp espresso. Dette er en ekstremt svak kaffe som nesten er helt hvit.

Red eye er en americano hvor man blander inn litt vanlig kokekaffe.

Ristretto er en bitteliten shot med espresso. Man bruker kun den aller første, svarteste kaffen som kommer ut av espressomaskinen.

Kaffe med alkohol

Australian Coffee er kaffe med vin.

Baileys Irish Cream Coffee er kaffe med Baileys.

Brandy Coffee er kaffe med Brandy.

Calypso Coffee er kaffe med Kahlua og Rom.

English Coffee er kaffe med Gin.

Irish Coffee er kaffe med Whisky.

Jamaican Coffee er kaffe med Tia Maria og Rom.

Karsk er kaffe med hjemmebrent (eller motsatt). 

Russian Coffee er kaffe med Vodka.

Seville Coffee er kaffe med Cointreau.

Shin Shin Coffee er kaffe med Rom.

Fra http://wenkestenkelenke.wordpress.com/2009/11/22/ting-du-kanskje-ikke-visste-om-kaffe/

  • Kaffens hjemsted regnes som Kaffa i Etiopia (altså ikke Arabia som mange tror)
  • Coffeaplantene skal ha vært kjent blant afrikanske stammer siden forhistorisk tid. De knuste kaffebønnene og blandet dem med fett og presset dem til små kuler og spiste dem som niste når de var på jakt.
  • Kaffebønner er frøene inni kaffebærene. Bærene er røde når de er modne. Buskene blir mellom to og tre meter høye.
  • Det går med ca. 5000 bær til ett kilo ferdigbrent og malt kaffe.
  • Verdens dyreste kaffe kommer fra Sumatra, Indonesia. Der finnes en type rev som lever i kaffeplantasjene og spiser av de modne kaffebærene. Men det er bare fruktkjøttet på bærene som fordøyes, og dermed kommer bønnene ut med revelorten. Denne samles inn, vaskes, brennes og selges som kaffe til 4000 kroner kiloen.
  • Den første “kaffebaren” åpnet i 1470 i Mekka, og ble kalt “De utdannedes skole”. Kun menn hadde tilgang her. Kvinner fikk også drikke kaffe, men hjemme.
  • I den tyrkiske lovteksten stor det at en kvinne som ble nektet kaffe av sin mann, øyeblikkelig kunne begjære skilsmisse.
  • “Barista” betyr på italiensk “en som jobber i bar”, men i våre dager brukes det om kaffekokker. Norges beste barista i 2009 er Oda Misje Haug. Hun jobber til daglig på Kaffemisjonen – min favorittkaffebar i Bergen!
  • Advertisements
    Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

    Legg igjen en kommentar

    Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

    WordPress.com-logo

    Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

    Twitter picture

    Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

    Facebookbilde

    Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

    Google+ photo

    Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

    Kobler til %s