Skisportens vugge

 Historien om Sondre Norheim er ganske spesiell. Etter 2 dager i Kviteseid – jada, det er et lite sted i Telemark. Overnatting på Morgedal Hotell, et lite, slitt med fantastisk hotell med god mat, som er fredelig, koselig, rolig og har alt du trenger. -10grader ute, knakende kald og hard snø og et inneklima med 25 grader varmt, bjørkeved på peisen og typisk gammeldags «tepper på alle gulv og vegger» – type hotell, som lukter litt, men er svært så trivelig. Det er rimelig og kan anbefales !

Det er 17 mil fra Kviteseid til Lier, det er glatt og det er mørkt. Og det er bare meg på veien. Nesten helt hjem. Etter 2 dager med intensiv trening, litt akevitt og tilhørende julemat som pinnekjøtt, ribbe og lutefisk(samtidig), ble natten et rent helvete i halsbrann og dårlig mage – men opp skal man ! Til havregrøt, speilegg og typisk hotell-frokost.

En trivelig tur på alle måter !

Tips:

Ta turen til Skimuseet i Morgedal, samt hotellet – det er verdt en opplevelse.

Sondre blir født på husmannsplassen Øverbø, og allerede som barn blir bruk av ski en stor del av hverdagen om vinteren.Utviklingen av skikjøring, skityper og skibinder kommer i takt med erfaringen til Sondre. Han er en innovativ person som lager kortere ski enn vanlig, og med tydelig innsvingede sider (carving).

Bindingen går frå å være en tåstropp, til også å festes med bjørkevidjer rund hælen. Då sitter skien på foten, og han mister den ikke. Frikaren på ski, den lekende husmannen som finner det mer nyttig å kjøre på ski enn å arbeide som husmann. Hopp er vanlig, men også slalom og uvørslåmer nedover bratte fjellsider, over stup og kneiker. Telemarksving er naturlig, det samme er telemarknedslaget. Hopp fra hustak og låvetak er karstykker fra den tiden, og de som gjorde de beste karstykkene fikk danse med den fineste jenta på bygdefestene om kvelden.

Telemark Museum

VisitTelemark.no

Morgedal.no

Morgedal Skimuseum

Kviteseid Kommune

Sondre Norheim gikk til Christiania i 1868 for å delta på sitt første skirenn. Han gikk på ski fra Morgedal, og var så sikker på å vinne at han solgte alle sine premier på veien inn, og på veien tilbake. Måten som Sondre og andre Morgedøler og Vest-telemarkinger kjørte på sine ski var unik i samtiden. Skiferdighetene var også enestående i forhold til elles i landet.

Typen ski med innsving, lages i stor stil den dag i dag, og svingteknikker, landingsteknikker, ord og uttrykk fra 1800 tallets Vest-Telemark og Morgedal, blir nyttet i dagens terminologi innenfor alpin skisport. Det lages fremdeles ski i Morgedal i dag, etter modell fra Sondre Norheim.

Sondres navn lever verden over i dag, og skipilgrimer legger veien til Morgedal. Om det er en mann som kan kalles frikjøringens far, så må det være Sondre. Hva er vel mer populært blant ungdommene i dagens samfunn enn frikjøring og løssnøkjøring. Sjelen og lidenskapen etter Sondre kan en føle på kroppen når en kommer til Morgedal, og vandrer på gjengrodde stier om sommeren, og kjører i løssnø om vinteren. Det må bare oppleves.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kjekt å vite og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s