Ting å vite

Hva gjør en edelsten edel?
Når en mineralog eller en juveler skal vurdere kvaliteten på en edelsten – og til dels også på smykkestener – har stenens farge, sliping, renhet og karat betydning. På engelsk snakker man om de fire C-ene: colour (farge), cut (sliping), clarity (renhet) og carat (karat). Karat er et mål på edelstenens vekt og må ikke forveksles med den samme betegnelsen som benyttes om renheten i gull. Vanligvis utgjør én karat 0,2 gram. En edelsten stiger normalt i pris hvis den i tillegg til høy karat også har klare farger, fin sliping og stor renhet (det vil si at det ikke er synlige partikler i materialet)

20120409-220703.jpg

Vanligvis er rubin dyrest etter diamant, men smaragd kan oppnå høyere pris. Men verdens mest verdifulle diamant er den store Afrikas stjernediamanten som sitter øverst i septeret på de britiske kronjuvelene. Den har en karatvekt på hele 530,20.

20120409-220420.jpg

Når man sender en sms til en mobil som er slått av, blir den først mottatt når telefonen slås på igjen. Hvor i all verden befinner sms-en seg imens?

En sms blir ikke sendt direkte til mottageren. Fra avsenderens mobiltelefon blir meldingen sendt til en dataserver hos teleselskapet. Der blir den lagret, som regel bare i ganske kort tid, mens teleselskapet sporer opp mottagerens mobiltelefon.
Deretter blir den sendt fra serveren til mottageren. I de aller fleste tilfellene går sms-en igjennom ved første forsøk, men har mottageren slått av telefonen, blir det automatisk og etter noen minutter gjort et nytt forsøk.
Første sms ble sendt i 1992
Prosedyrene varierer fra ett selskap til et annet, men vanligvis blir en sms i første omgang sendt videre etter noen minutter. Mislykkes man nok en gang med å levere den, prøver serveren med cirka en times mellomrom. Er det fremdeles umulig å få avlevert meldingen, senkes frekvensen slik at sms-en for eksempel bare blir forsøkt sendt videre hver 11. time.
Etter noen døgns forgjeves forsøk på å levere, blir sms-en slettet.

Hva gir verst tømmermenn?

Det er alltid skadelig å ha i seg store mengder alkohol, men man kan faktisk gjøre en del for å begrense ubehaget som noen kaller tømmermenn. En god huskeregel er at jo mørkere drinken er, desto verre går det.
Det har sammenheng med at bakrusen forårsakes ikke minst av såkalte kongener som dannes som biprodukter under gjæringen eller lagringen av alkoholholdige drikkevarer. Mange kongener er mørke i fargen, så man kan regne med at mørkt brennevin som for eksempel whisky har et høyere innhold av de skadelige stoffene enn blanke brennevin som vodka eller gin.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s