Mellom himmel og jord

Finnes det visstnok mer enn vi tror?

Dette hører jeg stadig vekk. Når ting ikke lar seg forklare. Så lenge man ikke vet eller forstår, Finner mange det visstnok bedre å helle over til noe mystisk. Litt konspiratorisk. Og de sier det med en slags sikkerhet i stemmen også. Akkurat som om de bærer på en hemmelighet. Ikke om at de vet hva dette «mer» er. Men at de vet at det er noe.

Hvorfor vet ikke jeg det?

Mange er sikre på at det finnes noe. Engler, vetter, tusser og troll som surrer lydløst og usynlig rundt i norske skoger. Og ikke minst disse åndene som får bli på TV programmer og bråke rundt i gamle hus for å lage skumle lyder og lukke opp dører.

20120412-230714.jpg
Engler er jo veldig i vinden om dagen. Og disse frontes jo ikke av hvilken som helst alternativ spåkone med glasskule og krystaller. Men av selveste dattera til formannen i Norge.

Det var litt lettere før. Med Loch Ness og den avskyelige snømannen, til og med en liten orm i norske innsjøer, var aktuelt.

Når våre tipp- tipp foreldre levde, var det kanskje Nøkken, Draugen, Fossegrimen eller Kvernkurren som var dette uforklarlige.

Visste du forresten at Fossegrimen er Nøkkens slektning, med de samme evner til å ikle seg ulike skikkelser, og forvolde ulykker og død. Denne nøkk-varianten holdt seg i fosser og virksomhet ved fosser, som kvernhus eller sager.

Han var årsaken til at kvernkallen stoppet, eller at andre problemer oppstod. I kvernsesongene, årstidene med høy vannføring i elvene, måtte virksomheten drives døgnet rundt for å utnytte kraften. Det er ikke vanskelig å forstå at monsterfortellinger ble født nattestid i de støyende kvernhusene.

I «Kvernsagn» av Per Chr. Asbjørnsen, møter vi Kvernknurren:

«Det var en mann som hadde en kvern ved en foss, og der var det også en kvernknurr. Om mannen, slik skikk er på noen steder, ga ham lefseklining og juleøl for å øke melet, har jeg ikke hørt; men det er ikke rimelig, for hver gang han skulle male, tok kvernknurren fatt i kvernkallen og stanset kvernen, så han ikke fikk malt.» En kveld han skulle male, stanset kverna igjen, og han gikk ut for å se: «Men da stod kvernknurren midt i døren og gapte, og gapet var så digert at underkjeften var ved dørstokken og overkjeften ved dørbjelken» . Mannen hadde bevæpnet seg med en varm tjæregryte, som han tømte ned i gapet på knurren, som slapp kallen med et brøl og forsvant for godt.

Ikke rart at det også da fantes mye mellom himmel og jord.

20120412-230853.jpg

Nå er vi i 2012. Vi lar oss ikke lenger lure av sånt. Nå er det ånder. Hjelpere. Avdøde som sådan. Som kommer tilbake. Og passer på deg. Og disse kan visstnok kommunisere. Jeg lurer på om noen kan språket ? Har åndene dialekt ?

Det skinner sikkert gjennom allerede. Jeg klarer ikke ha noe tiltro til det. Ikke snakk om.

Og der er problemet for meg. Folk må få tro på hva de vil, respekteres for det – dog så lenge de ikke bryter Kardemomme-loven.

Faren ligger i om det påvirker mennesker til å tro på noe. Og betaler penger for det. Eller bli lurt, som det ble kalt før. Og samtidig påvirkes negativt.
Å påkalle ånder, utenjordisk bistand eller tusser for den del, ta betalt for det i den hensikt å tjene penger-er også greit. Så lenge ingen blir lurt, bedratt eller lider overlast.

Om det er menneskets evige søken etter «noe» som gjør at «dette» mellom himmel og jord til stadighet dukker opp i nye former og fasonger, vites ikke av meg. Eller om det er jakten på denne lykken, som driver oss til å lene oss mot mystikk, snarere enn å la vitenskapen finne ut av det.

20120412-231130.jpg

Min spådom er jo at den norske avdelingen for verdens engler, snart vil forsvinne av seg selv. Så fjæra fyker. Åndenes makt likeså.

Det eneste jeg faktisk tror på, er at vi ikke er den eneste livsformen i universet. Det vil, tror jeg – være fryktelig naivt å tro at vi er de eneste. En dag finner nok vitenskapen svaret på det. Blir spennende, tror jeg …..

Får ikke håpe for min fortapte sjels skyld at det er englene som er denne livsformen…

God lesning

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s