Nasjonalbiblioteket i Norge

Jeg var ikke klar over at Nasjonalbiblioteket i Norge, faktisk er Nasjonens hukommelse.

Hver time blir mer enn 500 førstesider fra norske og utenlandske riksmedier, lokalaviser, blogger og andre nettsider som omtaler rettssaken etter terrorangrepet 22. juli lastet ned til Nasjonalbibliotekets servere. Hver sjette time høstes det inn sider som ligger dypere i nettstedene. Datamengden tilsvarer 20 gigabyte i timen.

20120423-223926.jpg

Nasjonalbiblioteket er en av de viktigste kildene til kunnskap om Norge, nordmenn og norske forhold, her og i utlandet. Virksomheten omfatter oppbygging, bevaring og tilgjengeliggjøring av samlinger av svært forskjellig karakter innen alle medietyper.

20120423-224036.jpg

Gjennom samarbeid med samfunnsinstitusjoner innen bibliotek, medier, utdanning, forskning, arkiv, museer og kunstområdet utvikles virksomheten samtidig som det også utvikles nye tjenester til publikum.

Det kuleste er at man faktisk får tak i alle bøker, både digitalt om de finnes – iallefall i papir, om de er utgitt i Norge. Ikke bare bøker, musikk, magasiner, avisartikler og mye annet – enten som PDF eller sendt til nærmeste bibliotek!..sjekk artikkel her

Nasjonalbiblioteket er en viktig ressurs på flere områder, som infrastruktur for norsk forskning, bl.a i rollen som forskningsbibliotek, som kulturpolitisk redskap, som ansvarlig for langtidsbevaring av kulturarv og for markering av forfatterjubileer. Nasjonalbiblioteket har også fått et utvidet språkpolitisk ansvar gjennom oppdraget om etablering, oppbygging og drift av en norsk språkbank.

20120423-225253.jpg

Nasjonalbiblioteket forvalter lov om avleveringsplikt for allment tilgjengelig informasjon til nasjonale samlinger, slik at vitnemål om norsk kultur og samfunnsliv blir bevart og gjort tilgjengelig for forskning og dokumentasjon. Pliktavlevering omfatter ikke bare trykte dokumenter som bøker og tidsskrifter, men radio og TV-opptak, plater og film, elektroniske dokumenter som cd-rom og disketter samt Internett-dokumenter. Med bakgrunn i loven skal Nasjonalbiblioteket både bevare og formidle materiale gjennom de virkemidler som til enhver tid er relevante.

Sjekk ut Nasjonalbibliotekets blogg

Og ikke minst Bokhylla.no
Norges største digitale bokhylle er gratis for brukerne. Her kan du lese mer enn 48.000 bøker fra 1990-tallet på nett, pluss mer enn 10 000 eldre bøker.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s