Lage plen?

Plen er moro. Men mye arbeid om man gjør det feil. Skal man da snu jorda, bruke freseren eller slå seg til ro med den plenen man fortjener?
Jeg har brukt plenfrø nok til å ha plen over halve Lier, og funnet ut at tålmodighet er stikkordet. Sluntrer man unna grunnarbeidene og ikke minst de årlige kalk og gjødsel rutinene, får man som fortjent. En skal ha plen i mange år, og få ting er lekrere enn en Wembley variant i hagen.

Litt tips:

Unngå å anlegge ny plen der det er mye skygge. Der vil gresset neppe komme opp uansett hvor mye du vanner og gjødsler, og der vil mosen lett etablere seg og på sikt ta knekken på gresset. Ikke legg ny plen der det er mye tråkk.

Underlaget for plenen er viktig. Er det jord med mye grus eller er det leirholdig jord der du skal anlegge plenen? Det beste resultatet får du hvis du bruker moldrik sandjord. Gressplantene får en god start hvis jorda under er ca. 10-15 cm dyp.

20120426-193752.jpg

Rak ut jorda slik at den er helt slett før du sår. Ikke vær for raus med gressfrøet, det fører bare til større konkurranse mellom gress-stråene når de skal vokse.

Nysådd plen trenger jevnt med vann den første måneden. Det kan være lurt å investere i et automatisk vanningsanlegg når du skal anlegge ny plen. Det gir jevnest vanning.

Når gresset er kommet i vekst, må du gjødsle plenen. Velg et gjødselslag med høyt kalium og nitrogeninnhold. Høyt kaliuminnhold gjør nysådd gress friskere, nitrogennivået påvirker hvor fort gresset vokser. Vann alltid godt slik at gjødselen trekker godt ned i bakken.

20120426-194017.jpg

Husk: En frøsådd gressmatte blir ikke skikkelig slitesterk før det har gått et par måneder. Det finnes en rekke ulike gress-sorter. Spør på hagesenteret hva som egner seg best der du skal legge plen.

Gress på rull: Et lettvint alternativ er å kjøpe gress på rull. Det er enkelt å legge og du slipper å vente på at gressfrøene skal spire. Men velger du denne løsningen, er det svært viktig å være nøye med vanningen den første tiden etter at plenen er lagt.

Tidlig om våren bør plenen luftes. Bruk en jernrive til denne jobben. Er det musører på bjørka i nærheten, kan du gjødsle samtidig. Du trenger ikke vanne hvis det fremdeles er godt med fuktighet i bakken, men har det vært sterk sol lenge, bør du sette på sprederen en liten time når du gjødsler plenen. Forsett å gi plenen gjødsel helt fram til midten av juli. Etter det skal gress-stråene gå inn i hvilemodus og forberede seg til vinteren.

En plen som klippes ofte vil gi tettere gressmatte. Ved gode sommertemperaturer bør plenen klippes en gang i uken for å bli tett og fin.

La gressklippet ligge på plenen en dag eller to før du raker det vekk. Gressklippet blir mat for meitemarken som er en flittig og trofast plenlufter.

Slik gjør du hvis plenen har partier som er veldig slitt: Lag en «toppdressing» av like deler torv, sand og god kompost. Legg et lag på ca 2 cm på de slitte partiene. Så hele flaten til med en gressfrøblanding (reparasjonsblanding). Tromle med en plentrommel. Det er svært viktig at de spirende frøene ikke får tørke ut, så du må hele tiden passe partiene du har reparert med vann. Når det nysådde gresset er kommet opp et par centimeter, kan du begynne å gi gjødsel. Lite, men ofte gjødsling er bra.

Problem med mose i plen? Det er aldri mosen som presser vekk gresset, den dukker opp der gresset mistrives. Gjødsel er det beste botemiddelet mot moseinvasjon. Riktig gjødsling om våren gjør at gresset får overtaket på mosen, og det vokser raskt slik at du kan klippe oftere. Mange mener at det ikke er lurt å rake vekk mosen. Mose sprer seg med sporer, så hvis du krafser i den, vil den bare formere seg enda mer. Slik sett kan også elektriske mosefjernere ha samme uheldige virkning.

20120426-194225.jpg

hageeksperten

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s