Detektimen 1975

Det var tider. Når fredagen for min del var ukas høydepunkt på Tv. Det begynte ikke før rundt halv ti på kvelden, og ble som oftest sett i sammen med foreldrene mine. Et tidspunkt i livet hvor barneleker måtte vike for mer spennende ting. Og det var nok i samme epoken hvor Betamax og VHS sloss side om side. Hvor vi leide videokassetter på videobutikken. Tror nok jeg så Smokey and the Banditt opptil flere ganger.

Det var tider hvor heltene sto i kø. Hvor de var de tøffeste, barskeste og ikke minst de mest resultatorienterte detektiver som fantes. Vi så aldri narkotika, eller blod eller for den saks skyld noe som var skummelt, men spennende var det likevel.

20120504-084507.jpg
Husker du denne? Sam McCloud er en marshal fra en liten by i New Mexico som blir sendt på et mer eller mindre permanent oppdrag i New York City. Med sitt cowboyantrekk og ofte ridende på hest vekker han oppsikt i den urbane millionbyen New York. Denne gikk fra 1970 til 1979, kun 46 episoder.

20120504-085052.jpg

Kojak, en helt annen type enn McCloud-tøffere, hardere og med mer innslag av damer med hot-pants. Serien er lagt til New York City og spinner rundt den tøffe og ukorrupte politietterforskeren Theo Kojak. Hans tøffe fremtoning fører til at han noen ganger tøyer grensene for å få forbryterne for retten. Gikk noen få år med start i 1976.

20120504-085427.jpg
Tony Baretta er en enslig, uortodoks etterforsker i New York, som bor sammen med kakaduen sin. Han er av italiensk avstamning og er lokalt kjent for uttrykkene «You can take dat to the bank» og «And that‘s the name of dat tune». Denne var jo bare en feelgood sak, langtfra så spennende som mange av de andre, men definitivt den kuleste fyren.

20120504-085727.jpg
Columbo var og er sjefsserien. Ikke uten grunn denne fremdeles vises på enkelte Tv-kanaler. Serien er lagt opp slik at seerne fra begynnelsen får se hvem som er morderen. Hver episode begynner med et nøye planlagt mord slik at Columbo må nøste seg frem til morderen på de mest finurlige måter. Karakteren opptrer på en klossete og klumsete måte slik at morderen i begynnelsen tror h*n har å gjøre med en dum og lettlurt etterforsker.
Karakteren er ellers kjent for sin lange frakk og sees ofte røkende på en sigar. I tillegg kjører han rundt i en i øynefallende nedslitt gammel bil. Han snakker stadig om kona, og ber gjerne morderen eller kollegene sine om råd om konas ting eller hva han f.eks. kan skaffe henne i presang. Likevel har hans bedre halvdel aldri blitt vist på skjermen.

20120504-092150.jpg
Seriens handling var lagt opp rundt de kriminalsakene som den overvektige privatdetektiven Cannon fikk i oppdrag å løse. Cannon hadde bakgrunn som politimann, men startet siden som privatdetektiv. Hans metoder for å løse sakene var høyst ukonvensjonelle.

Det var mange, noe få norske. Helmer & Sigurdson er en fellesbetegnelse for flere avsluttende TV-krimserier med etterforskerne Helmer (Alf Nordvang) og Sigurdson (Anders Hatlo) som gikk fra 1975 til 1981 på NRK. Utgangspunktet for seriene var alltid et mord der de ofte fikk hjelp av de to amatørdetektivene H.P. Brockmann (Ingolf Rogde) og Agathe Skram (Ella Hval) til å løse mysteriet.
Serien regnes som den første store norskproduserte krimserien på TV i Norge.

Her er flere, noe som husker navnene?

20120504-092608.jpg

20120504-092641.jpg

20120504-092714.jpg

20120504-092742.jpg

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s