Pemmikan og supermat

Supermat med høyt energiinnhold er tingen om dagen. For hard og langvarig trening. Men fra gammelt av, mest utifra plass- og konserveringshensyn enn trening, men i høy grad aktuelt for lengre reiser og ekspedisjoner.

Opprinnelig indiansk kjøttkonserv, urgammel i Nord-Amerika, nå også delvis fabrikkmessig fremstilt til turbruk (en blanding av tørket oksekjøtt, oksetalg og forskjellige stivelses- eller sukkerholdige stoffer). Indianerne fremstilte den av bøffelkjøtt, som ble skåret opp i strimler. Disse ble grundig lufttørket, knust og malt sammen med bøffelfett til en fast deig, for så å bli stappet i skinnsekker og igjen tørket. Pemmikan er meget holdbar og næringsrik, og har særlig vært brukt som proviant på ekspedisjoner og reiser, da det er lite plasskrevende i forhold til næringsinnholdet.

20120504-095607.jpg

Roald Amundsen tilsette havregryn, grønnsaker og grovt mel i sin pemmikan. Havregryn inneholder fett, i grønnsaker er det c-vitamin, og ved å bruke grovt mel istedefor i hvetemel og sukker kunne man også forebygge diaré. Flere av polarfarerne fikk pemmikan frå Thornes Preserving i Moss. Dei laga ekstra haldbar pemmikan både for menneske og hundar. Menneskevarianten inneholder tørka potet, tørka erter, havregryn, tørka kjøtt og grønnsaker smelta saman med margfett og krydder. Denne kjeksen inneholder òg grovmjøl, og dermed også meir B-vitamin.

20120504-094630.jpg

Å få tilført energi under lange treningsøkter er viktig for å holde piffen oppe i tillegg til at det bedrer ytelsen og restitusjonen. Å drikke sportsdrikk er en måte å gjøre det på men de er veldig syrlige som kan skade tennene i tillegg til at det ikke hjelper mot sultfølelsen som i hovedsak kommer når magesekken er tom.

Oppskriften på Allan´s energibarer by Jenny

2 egg
1 kopp brunt sukker
2 teskje vaniljeekstrakt (usikker på om det er nødvendig egentlig)
2 kopper forkostblanding av type Go Dag frokostblanding
½ kopp tørket aprikos foretrekkes men rosiner kan også brukes
1 kopp hasselnøtter/mandler e.l. (brukte Nøtti Frutti fra den lille nøttefabrikken sist gang)
300 g mørk kokesjokolade

20120504-101643.jpg

Sykkelbarer du lager selv ?
Ingredienser:
100 g smør
2 ss lys sirup
4 dl havregryn
Tørket aprikos, i biter
1 ss mel
1 ts bakepulver
0,5-1 dl sukker
1 ts vaniljesukker
mørk sjokolade

Gjør så her:
Smelt smør og sirup. Bland de tørre ingrediensene og tilsett det smeltede smøret. Rør om.
Dekk en form (20 x 30 cm) med bakepapir og hell det hele over.
Stekes på varmluft 180 grader i ca 10-15 minutter.
Mens kaken steker rasper du sjokolade som du heller på toppen av kaken så snart kaken er ferdig stekt.
La kaken avkjøles og del i passe munnfuller.

20120504-102140.jpg

Smoothies som er sunne og til trening:
AXA Skogsbær musli-smoothie nytes umiddelbart! Sunt, forfriskende og veldig godt!
2 ss friske bær
2 dl frossen skogsbærblanding
6 ss vanilje yogurt
3 ts flytende honning
5 ss müsli (AXA 4-korn)
2 dl melk

Bland skogsbærblandingen 1 ss müsli, melken, 2 ss vaniljeyogurt 2 ss honning i en hurtigmikser. Blandingen helles i ett glass. Legg så lagvis müsli yogurt og bær i to lag. Toppes med friske bær og honning.

20120504-102927.jpg

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Pemmikan og supermat

  1. Hei. Fant det du har skrevet da jeg googlet «pemmikan»! Bestyrerinnen på Thornes Preserves i Moss var vår families Grand old lady Anne Johnsen, f 1860, tante til min bestefar. Hun hadde personlig kontakt med Nansen og Amundsen og flere andre som sto for ekspedisjoner ellers! Markant dame. Dyktig leder! Hennes navn sto på hver eneste hermetikkboks! Hun fikk en tilsendt av Amundsen med personlig dedikasjon etter at den hadde vært med på polarekspedisjoner! Da han sendte den til henne, var jo innholdet spist opp på polen! Dessverre gikk denne boksen tapt i en brann på gården på Hadeland, dit hun flyttet tilbake til på sine eldre dager. Har du en slik tom boks? Skulle vært artig å sett en!
    Vennlig hilsen Kari Lette

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s