Fotball i Drammen

Jeg er snart omvendt. En skal ALDRI skifte lag, det er noe alle vet. Mitt lag er Viking. Jeg husker Isak Arne Refvik, Tonning Hammer, Trygve Johannessen – det var til og med sesonger hvor Gøran Sørloth, Erik Thorstvedt og Vegard Skogheim spilte i Viking. Tenk etter hvilke spillere som har vært i Viking?

Kjell Schou-Andreassen
Erik Johannessen
Isak Arne Refvik
Bjarne Berntsen
Svein Kvia
Svein Fjælberg
Erik Thorstvedt
Alf Kåre Tveit
Egil Østenstad
Roger Nilsen
Frode Olsen
Brede Hangeland
Gunnar Aase
Lars Bohinen
Gøran Sørloth
Thomas Myhre
Thomas Pereira
Martin Andresen
Kjell Jonevret
Magnus Svensson
Erik Nevland
Patrik Ingelsten
Alexander Ødegaard
Rune Almenning Jarstein
Trond Erik Bertelsen

Vi gikk på kamp, spiste pølser i Hillevågsveien, enten hos hu Nutta med kokepølser eller hos Haldors. Husker godt klokkesvingen, de gamle tennisbanene bak stadion og de forferdelige dassene under gamletribunen.

Det var tider hvor interessen for fotball inneholdt et visst håp om fremtidige triumfer. Om vi ikke var best, var det innsats, sugende taklinger eller spillere som kunne drible etpar motspillere av, selv inne i en telefonkiosk. Vi var gode. Ikke hele tiden, men så ofte at når man opplevde det, visste man at vi kunne hamle opp med de beste.

Men selv da var Viking en av de 4-5 største klubbene i Norge.

De siste 10 årene har noe forandret seg. Ikke bare for Viking, men for meg som publikum. Jeg er eldre, klokere, mer blassert av store idrettsprestasjoner og dermed litt mer kravstor.

Synes ikke jeg krever for mye, når jeg synes Viking bør ligge på topp 5 hver sesong? Og det gjør de jo ikke. Hadde de nå engang vært best av og til, skulle jeg nok holdt ut at de tapte. Men dem er ikke engang gode. Savner egentlig de glimtvise perlene, de som holdt håpet og motivasjonen oppe.

Nå er nærmeste arena Marienlyst i Drammen. De 5 siste årene med tidligere Viking spiller Ronny Deila som trener, har det vært en stadig stigende fornøyelse å følge dette underdog – laget. Som ble levnet lite håp om å kunne bli værende i øverste divisjon.
Årets sesong blir nok enda et steg videre. Og det må det. Riktignok vant Godset cupen, hvilket er helt nødvendig for å kunne holde på en slik trener. Men de må utvikle seg som lag og som enkeltmennesker. I skrivende stund leder Godset serien i Norge.

20120506-231707.jpg

Hva Deila gjør, vet kun de fotball – lærde. Skal ikke innom fotballfaglige temaer nå. Men han gjør noe riktig. I et potrettintervjuv med Deila i 2011(Vivi Skalleberg i Dt) – hele artikkelen kan leses her , ,sies det følgende;

– Han er bevisst, han vet hva han vil og han er trygg på spillergruppa. Dessuten har han har en enorm tilstedeværelse og er flink til å trykke på de rett knappene, sier lagets kaptein Alexander Aas.

Kalenderen viser 22.september, Aas sitter på tribunen på Marienlyst i høstsola og prater om Deilas utvikling som trener. Keita-saken har begynt å legge seg. Det er to dager til kamp mot Stabæk og snart tid for spillermøte.

Inne på møterommet står Ronny Deila med armene i kryss og lytter til assistenttrener og analysesjef Haakon Lunov som prater og forklarer om korridorer, effektivitet og løp. Klokken er blitt ti, rommet på Marienlyst er fullt av spillerne og trenerteamet i Godset. Det er her kampforbredelsene preppes og forutsigbarhet skapes. Det er her Deila er helt sjef.

Ronny Deila er utvilsomt bevisst – akkurat som Aas proklamerer. Og detaljorientert. Han er bevisst sin lederrolle, han vet hva og hvor han vil. Men han kjenner også svakhetene sine. Han jobber fortsatt med å bli en mer tydelig sjef.

Mye av æren for fremgangen vil han dele med sin mentor Per Jacob Evjen, som underviser i sosialpedagogikk. Samarbeidet med Evjen har pågått siden Deila trådte inn i trenerskoene i Godset.

– Jeg skjønte at det var mye jeg ikke kunne når det kom til å lede mennesker. Det er dessuten ensomt å være leder, og derfor var det viktig å få en som kunne rettlede meg, forteller Deila.

Rundt seg har Deila dannet et lederteam. Et team med tydelige roller og ulik spisskompetanse. De er avgjørende for Deila. Her kan tanker luftes og blindeveier åpnes – i fellesskap.

20120506-232432.jpg

Ronny Deila mener han har funnet sin gate som leder. Han mener det viktig å være seg selv, og måten å lede på må være genuin. Han mener det er like viktig å være god til å behandle mennesker, som det er å kunne faget.

– Det er 50/50 menneskebehandling og fag, sier han og prater om å være til stede, lytte, motivere og bevisstgjøre.

Han vil utfordre gutta for at de skal finne gode felles løsninger for laget. De må tenke sjæl.

– Det gjelder å stille åpne, gode spørsmål. De må vite hva, hvordan og hvorfor, sier Deila.
– Det er viktig å fortelle om ønsket handling, ikke det man ikke skal gjøre.

Alexander Ass påpeker Deilas pedagogikk som hans store styrke. Hans evne til å få fram det beste i hver enkelt.

Det artigste er at Gamle Gress, arenaen til Godset – er like sliten som Gamle Stavanger Stadion var på slutten. Atmosfæren er trivelig, forholdene små og intimiteten enorm. Den gamle fotballfølelsen kjenner jeg litt på. Men det henger mer sammen med de glimtvise perlene fra et lag som ikke skal være helt der oppe. Der som Viking skulle vært.

Hvilke trenere har «besøkt» Viking de siste 20 årene? Og har noen av disse gjort dette «riktige»? Dette som skaper gull av gråstein eller som Deila: skaper et topplag basert på juniorer?

1992: Arne Larsen Økland
1992-1995: Bjarne Berntsen
1996-1999: Poul Erik Andreasen
2000-2002: Benny Lennartsson
2003-2004: Kjell Inge Olsen
2004: Bjarne Berntsen (midlertidig)
2004-2005: Roy Hodgson
2006: Tom Prahl
2006: Tom Nordlie (høst)
2007-2009: Uwe Rösler
2010-2011: Åge Hareide
2012-:Åge Hareide(Manager) og Josep Clotet Ruiz (trener)

Viking ble seriemester i 1991 under ledelse av Benny Lennartsson, og cupmester sist i 2001 – også da under ledelse av Benny Lennartsson!

Er redd det kan gå noen år før «følelsen» av gamledagers fotballnostalgi igjen kommer over meg. Når Viking spiller mot Godset, får jeg el fremdeles holde enn knapp på Viking. Men resten av kampene i årets sesong….utvilsomt Godset!

20120507-001518.jpg

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s