Forundret

Den hemmelige agenten har vært tårnagent denne helgen. Flott opplegg i regi av Sjåstad Kirke. Litt snikinnføring av kristendom, fordekt gjennom lek, hemmelige skatter og skuespill. Et flott oppdrag, som barna utvilsomt syntes var morsomt.

Nå man så sitter der, på en av årets svært sjeldne besøk i den Norske Kirke, slår det meg at dette må være det siste tiåret hvor kirken eksisterer. Hadde det ikke denne søndagen vært for Tårnagent prosjektet, ville det kanskje vært 2-4 mennesker på gudstjenesten. Nå skal det være sagt, at vi egentlig ikke vet noe særlig om oppmøte i Sjåstad kirke – men det er et paradoks at man nå har gudstjeneste kun hver 3.uke?

Det er viktig for noen, at kirken finnes. Det er jeg sikker på. Og selv om det blir færre og færre, skal ikke det være noen grunn til nedleggelse. Snarere tvert imot.

Jeg tror ikke kirken blir nedlagt, jeg tror mer på at den i fremtiden vil måtte fremstå annerledes enn den gjør idag.

Fenger ikke kirken, fordi folk ikke lenger har troen? Eller fordi folk velger å tro, uten å gå i kirken? Eller er det så enkelt at vi ikke lenger har tid?

Kirkens kvalitet og eksistensberettigelse, bør kanskje måles i noe? Kanskje skal kirken bare få være slik den er, uten å måtte bevise for alle at denne har livets rett?

Tradisjonelle begivenheter som dåp, bryllup og begravelse, utfører kirken – etter mitt syn – på et fortreffelig måte.  Gudstjenesten som sådan, den ordinære søndagsgudstjenesten – kan etter mitt syn, gjerne piffes opp og gjøres bedre. De fleste ting, kan gjøres bedre. Og som regel bør det gjøres bedre. For å ikke miste sin interesse.

Bruk av kirkebygget bør vel kanskje også diskuteres. Ungdommens manglende fritidstilbud, kan vel kanskje løses gjennom utstrakt bruk av kirkebygg?

Jeg tror kirken må overleve på egenhånd. Jeg tror nemlig at flere og flere, i årene som kommer vil velge bort den norske kirke. Til fordel for alternativer som har større tiltrekningskraft. Så kommer spørsmålet om vi mennesker er søkende etter noe? Klart vi er! Hver generasjon på sin måte. Etablerte mennesker i førti-årene, skal vokte seg vel for å tro at egne barn vil tenke som dem selv.

Barn blir ungdom, som blir tenkere og synsere. Hva vil de foretrekke?

Trenger vi en norsk kirke? Det som er sikkert, er at vi kommer til å trenge noe.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s