9åring, planeter og lekser

Det begynner å stramme seg til, mengden lekser øker. Det er ikke lenger bare fargelegging og leselekser. Engelsk, matematikk og løkkeskrift. Og diskusjoner. Alt skal gjøres lettest mulig. Ikke nødvendigvis leselig og riktig, og heller Ikke raskt.

En utålmodig far som begynner å skjønne hvorfor rekrutteringen av mannlige lærere i Norge, snart har stoppet helt opp.

Pedagogikk er vanskelig. Alt dreier seg om motivasjon. Og riktig tilnærming. Vanskelig med voksne mennesker, en formidabel oppgave med barn.

Heldigvis oppleves leksene som lette og forståelig. Matematikk er yndlingsfaget. Han ligner sin mor heldigvis. Skriving og diktning oppleves kjedelig og som han sier » komisk tåpelig». Dette er nytt uttrykk idag.

image

Jeg må erkjenne at mørke ettermiddagstimer vinterstid, setter også motivasjonen på prøve. 9-åringen er sliten etter lang dag på skole og SFO. Det er lek og skole, ofte også toppet med skitrening og andre aktiviteter iløpet av ei normal uke.

Idag gikk diskusjonen på at det måtte være en feil i leseboka, som tydelig forteller at det er plass til tusenvis av jordkloder, dersom sola var hul. Og bedre ble det ikke når boka på toppen av det hele påstår at det finnes stjerner som er mye større enn sola.

Da var det nesten som rullegardinen gikk helt ned. Et sukk etterfulgt av stor himling med øynene : «det står så mye feil i bøkene, at det slett ikke lett å lære hva som er riktig lenger!»

Vel, på TV er det Krypton-planeten som er størst. Hos Sonic(omstendelig forklart av 9åringen) er det planeten Mobius. I Star Trek er det planeten Genesis(visste du ikke det engang?). Ikke lett å vite hva som er riktig.

Da slår det meg hvor viktig det er å forklare og gjennomgå hva som er riktig og hva som er eventyr. Dette kan fort flyte over i hverandre.

«Hva heter så den største stjernen?», smalt spørsmålet – stilt kritisk med stor sarkasme (særlig du har greie på noe, som ikke engang vet hvor Sonic kommer fra!).

«Vel?» Febrilsk Googling fra fars side…. Og tror du jaggu meg ikke det sto noe:

Det finnes en nyere oppdaget stjerne som er enda større enn VV Cephei. Stjernen VY Canoris Majoris ble oppdaget etter at denne videoen ble laget.

Det ble stille. Helt stille. Iallefall 6 minutter(tok tiden).

Tankefullt kom konklusjonen: «jeg tror nok planeten til Sonic er større !»

End of discussion.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Ett svar til 9åring, planeter og lekser

  1. Piracetam sier:

    William Herschel kunngjorde oppdagelsen 13. mars 1781 og bidro til å ekspandere solsystemets kjente yttergrenser for første gang i nyere tid. Uranus var også den første planeten som ble oppdaget med et teleskop .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s