Flytsonen

Jeg liker å opptre. Når jeg føler jeg behersker det jeg skal gjøre. Hvorfor liker jeg å stå foran en forsamling å holde et foredrag, mens andre hater det intenst?

Det kan ha med «sjøløve» genet å gjøre. Det genet som gjør at man elsker å være i manesjen. Man liker tilbakemeldinger, å være midtpunkt, å få oppmerksomhet.

Men det kan også være andre årsaker. Jeg liker nemlig ikke all form for oppmerksomhet. Eller tilbakemeldinger. Men jeg vet jeg liker å beherske. Å nå målet.

Dette er vanskelig å finne ut av. Det har med kjemi å gjøre. Blandt mennesker. Det har med relasjoner. Og med dagsform. Og humør. Og sjenanse. Og konkurranselyst. Like å være god. I noe. Og behersker man, så flyter ting.

For meg dreier det seg om å være i flytsonen. Den underlige følelsen hvor du er 100% tilstede i det du gjør. Når du behersker, og allikevel blir utfordret så det holder – uten at det er ubehagelig.  

NTNUs Idélaboratorium, hadde en definisjon av flyt som “en tilstand hvor en er i stand til å yte langt utover det normale. I tilstanden opptrer den faglige kompetanse i et intimt samspill med de personlige ressurser og taus kunnskap; magefølelse, feeling, instinkt, teft, gehør, ryggmargsrefleks, følesans, intuisjon…”

Noen sjeldne ganger når jeg sykler, har jeg denne følelsen. Når alt flyter. Det går fortere enn vanlig i forhold til graden av slitsomhet og motstanden jeg får fra luft og underlag. Underlig følelse som helt klart har med dagsform og karbohydrater å gjøre, men som likefullt er en psykologisk opplevelse hvor ting bare flyter lettere.

Jeg opplever det på forskjellige områder. I trening, når jeg mekker sykkel, når jeg står foran større forsamlinger av mennesker under foredrag. Ja, faktisk på mange områder. Men ikke så ofte som jeg skulle ønske.

Følelsen en fantastisk, meget uforutsigbar og vanskelig å gjenskape. Og sjelden. Sjekk et eksempel på hva som menes: Flytsonen del 1

Selve opphavsmannen til flytsonen finner du her:

Mihaly Csikszentnihalyi forteller

 

image

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s