Vann med mangosmak fra Alpene

Hvorfor kjøper vi vann til kr. 30,- pr. Liter? 

FLASKEVANN I STEDET FOR SPRINGVANN? ELLER BRUS?
Vann har i de siste årene økt i popularitet, særlig blant ungdom, men det går ikke på bekostning av kranvann. Tvert imot. Vi drikker generelt mer vann enn noensinne, både flaskevann og kranvann.

Mange velger flaskevann når de er på farten når kranvann ikke er tilgjengelig: På trening, kjøretur eller reise med tog, båt og fly. Andre setter pris på det lille ekstra du kan få i flaskevannet: Kullsyre, søtningsmiddel, aroma eller fruktjuice. Flertallet i Norge foretrekker vann med tilsatt kullsyre når de drikker vann fra flaske.

Det siste tiåret har vi gått over til å drikke mer vann med og uten smak og med og uten kullsyre, og mindre av brus med og uten sukker. Det er en sunn utvikling.

Etter å ha humret godt av Ida Skaars innlegg om bekymringsfritt vann, slår det meg at salg av vann i Norge, må være en genistrek rent markedsføringsmessig.

image

Det er ikke så rart?

Det er lettvint, rent, estetisk pent på bordet, bedre med kullsyre, og kanskje bedre med tilsatt mango og pæresmak?  Jeg tipper lettvint er den største årsaken. Og at noen har dårlig vann i kranen. Tenk den dagen, når vannet må renses – kanskje til og med kokes?

Tv2 testet følgende:

Flere bakterier i flaskevannet 
Mange tror at kildevann på flaske er renere og inneholder mindre bakterier enn vannet fra springen. Vi sendte prøver fra Bon Aqua, Imsdal, Olden, Voss, Evian og springen til bakterietesting hos Eurofins Norsk Matanalyse.

– Resultatene viste at det var langt flere bakterier i flaskevannet enn i springvannet. Bakterienivået i flaskevannet overskred ikke den tillatte mengden, men det viser likevel at norsk springvann er av svært god kvalitet sier fagsjef i Eurofins Norsk Matanalyse, Kari Dommarsnes.

Ikke sunnere med flaskevann 
Heller ikke påstanden om at kildevann er sunnere ser ut til å stemme. Avdelingsdirektør Truls Krogh ved avdeling for vannhygiene i Folkehelseinstituttet mener begrepet kildevann er noe bransjen har funnet på og bevisst bruker for å få vannet til å høres sunnere ut enn det er.

– Fakta er at kildevann ikke er sunnere enn det vannet du får i springen sier Krogh.

Krogh synes likevel flaskevanntrenden har en positiv side ved at mange velger å kjøpe vann fremfor brus når de skal slukke tørsten.

image

Flaskevann skader miljøet 
Et viktig aspekt med økt bruk av flaskevann er den miljømessige belastningen det forårsaker. Hvert år transporteres over 150 mrd liter med kildevann fra produsenter til butikker, og flere merker selges i andre land enn de produseres i. Dette forårsaker så store CO2 utslipp at flere miljøorganisasjoner nå oppfordrer folk til å drikke vann fra springen fremfor å drikke kjøpevann.

Aperitif.no skriver:

Det har vel med markedsføring og et genialt forretningskonsept å gjøre, sier han. -Vann fra springen koster noe sånt som 1,50 per 1000 liter. 1 liter vann koster altså 1/6 av en øre. Det er ikke dyrt å behandle vann og tappe det på flaske, så fortjenestemulighetene er store, se for eksempel på Coca Cola som kjøper helt vanlig kommunalt vann, kjører det gjennom en renseprosess, tapper det på flasker og selger det for rundt 10 kroner literen. Det er en ganske god fortjeneste, for å si det mildt. 

Etisk sett bør det diskuteres at vi betaler luksuspriser for noe som gjør at 4.500 barn over hele verden daglig dør som følge av mangel på, nemlig kvalitetsmessig rent vann. det er soleklart for meg at disse pengene kunne vært brukt på enn mer fornuftig måte. Kanskje vann bør være en menneskerett

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s