Paradokser

Løgneren fra Kreta

Et av de mest kjente paradoksene kommer fra kreteren Epimendes. I flere hundre år har filosofer og studenter verden over fundert over påstanden hans. Påstanden var kort og greit: «Alle kretere lyver». Hvis så dette er sant, at alle kretere lyver, innebærer det at kreteren Epimenides’ ikke lyver. Men dersom han ikke lyver, snakker han jo ikke sant.

Landsbybarbereren

I en liten landsby finnes det bare én barberer. Barbereren barberer bare de av landsbyens innbyggere som ikke barberer seg selv. Spørsmålet blir dermed hvem det er som barberer barbereren? For han skulle jo bare barbere de som ikke barberte seg selv. Dersom barbereren barberer seg selv, bryter han jo sin egen regel.

Akilles og skilpadden

Akilles og skilpadden skal løpe om kapp. Men ettersom Akilles løper akkurat ti ganger så fort som skilpadden, får skilpadden et forsprang på ti meter. Spørsmålet blir om Akilles noen gang vil klare å ta igjen skilpadden? For innen Akilles tar igjen de ti metrene som skilpadden er foran, har skilpadden gått én meter til. Dermed må Akilles ta igjen én meter. Men når én meter er løpt, ligger skilpadden ti centimeter foran der igjen. Og når Akilles skal løpe de neste ti centimetrene, har jaggu skilpadden kommet én centimeter lengre fram. Og så videre og så videre. Avstanden vil etterhvert bli mikrosopisk, men Akilles vil aldri løpe forbi skilpadden, skal man tro denne tankegangen.

Dødsdømt fange

En søndag kveld kaller dommeren inn en dødsdømt fange og sier til ham: – Du kommer til å bli hengt en av dagene i neste uke, men når vil bli en overraskelse. Du får ikke vite det før om morgenen samme dag du skal bli hengt. Fangen tenker saken nøye igjennom og kommer til slutt frem til at det vil være umulig å henge ham uten å bryte dommerens avgjørelse. Resonnementet til fangen lyder slik: De kan ikke henge meg på søndag, for hvis jeg ikke er hengt på lørdagen vil jeg skjønne det allerede lørdags kveld at jeg vil bli hengt på søndagen. Søndag er dermed utelukket, og da er det bare mandag til lørdag igjen å gjøre det på. Men de kan ikke vente til lørdagen med å henge meg, for i så fall vil jeg vite allerede fredag at jeg skal henges dagen etter. Både søndag og lørdag er altså utelukket, og da er det mandag til fredag igjen. Men fredag er også utelukket, for jeg vet det jo da allerede torsdag kveld … Slik fortsetter fangen argumentasjonsrekken inntil han konkluderer med at det vil være komplett umulig å henge ham noen av dagene. Stor er derfor overraskelsen når det plutselig banker på fengselsdøra onsdag morgen og fangen får beskjed om at nå skal han henges.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s