Verdens eldste bok

Verdens eldste bok er av gull og er fra år 600 f.Kr. De illustrerte gullsidene er satt sammen med gullringer. Boken er laget av de norditalienske etruskerne, som ble beseiret av Roma rundt år 100 f.Kr. Språket deres er glemt, og i dag kan ingen lese boken.

image

Verdens eldste trykte bok ble laget i Kina i år 868 e.Kr. Boken er en buddhistisk lærebok som skal hjelpe leseren til å unnslippe menneskets forutinntatte og begrensede oppfatning av virkeligheten. I Europa kunne den første trykte boken kjøpes i 1454, da Johannes Gutenberg trykte og solgte rundt 180 bibler.

På sidene i den mer enn 2500 år gamle boka er det illustrasjoner av en rytter, en havfrue, en harpe og soldater. Boka ble oppdaget i en grav for 60 år siden, under arbeidet med en kanal langs elva Strouma i Sør-Bulgaria.

Anonym finner

Boka er nylig gitt i gave til nasjonalmuseet av personen som fant den, under betingelse av at han blir holdt anonym. Mannen som fant boka skal være 87 år gammel og bo i Makedonia.

Bokas ekthet er bekreftet av eksperter både i Sofia og i London, ifølge museumsdirektør Bojidar Dimitrov.

Etruskisk

De seks sidene av gull blir antatt å være det eldste verket bestående av flere sider, sier Elka Penkova, som leder nasjonalmuseets arkeologiske avdeling. Det er rundt 30 andre sider lik disse rundt om i verden, men ingen som er bundet sammen i en bok, sier Penkova, ifølge BBC.

Etruskerne, et av Europas mest gåtefulle oldtidsfolk, skal ha emigrert fra Lydia vest i Tyrkia, og bosatt seg i Italia for nesten 3.000 år siden. Etruskerne ble utslettet av romerne i det fjerde århundre før Kristus.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s