Langsomme tanker

Farmhouse with sod roof, Hemsedal, Norway

Farmhouse with sod roof, Hemsedal, Norway (Photo credit: Wikipedia)

Ut i Naturen – Vidde, vilt og vakkert er et fantastisk TV-program i beste NRK stil. Om du laster ned NRK TV app til Ipaden, vil du oppleve Inger Marie Haaland, som  er to ganger vinner av Finnmarksløpet . Om sommeren er hun vertinne på Fagerheim Fjellstugu. Hun elsker naturen og vi har vært med henne på hennes drømmesteder på Hardangervidda. Sammen med samboeren Ralph Johannesen er målet å vinne Finnmarksløpet også i 2013.

Poenget mitt er ikke selve programmet – men følelsen det gir. Det er det samme Lars Monsen gjør i sine reiser alene i villmarken. Denne forenklingen av tilværelsen er fantastisk.

image

Når bålet er et høydepunkt, kaffelukt, langsomme dager, villmark og enkle gjøremål. Fyr i peisen, fisking og muligheten for LANGSOMME TANKER. Det å legge til rette for at dagene går seint, at man ikke har planer – er virkelig noe vi burde gjøre mer av. Allikevel ser jeg at det er mange behov som skal oppfylles – men allikevel har jeg tro på at flere faktisk vil sette pris noen dager UTEN planer.

image

Jeg kan oppleve det samme på våre turer til fjells. Til Hemsedal om vinteren – er tilværelsen fryktelig forenklet i forhold til hverdagen. Hemsedal eller Rauland om sommeren er enda bedre. Hva kan man gjøre på Rauland ? Man kan kun gjøre ting som er annerledes, som krever lite tankegang, som gir nye opplevelser og som gir en mulighet til å ta ei pils i solveggen, gjerne alene. Sitte på en stein ute i naturen og bare se på fjellene. Det å ikke gjøre noe spesielt og ikke ha planer – er hele poenget. Man kan sove middag etpar timer på ettermiddagen, uten at det gjør noe. Hvor ofte legger man opp til slike dager ?

image

Ferie og fri skal ofte være opplevelser. For oss skal det også være å IKKE gjøre det man gjør hjemme. Å være hjemme om sommeren er arbeid. Ikke det at vi har fryktlig mye som skal og må gjøres. Men det oppleves utrolig vanskelig å sette seg i sola ute i hagen. Da tusles det rundt, man arbeider i hagen, klipper litt plen og maler gjerne et strøk eller to. Det er allikevel ikke ferie.

Reiser man til syden, kaller man det også ferie. Men da står det opplevelser i fokus. Forsåvidt også avslapning og late dager. Men allikevel ikke så late som på fjellet. For min del er det for mange muligheter å velge mellom. Som må utnyttes og brukes. Og da blir det ikke like slapt og avslappende. Og hele syden er jo tilrettelagt for å få barna til mase maksimalt om å gjøre ting i vann, i sol, på strand eller i badeball-butikker. På fjellet er det ikke slik. En liten tur til sentrum av Rauland, Hemsedal eller Gol, kan ikke sammenlignes tilbudsmessig med en tur til Puerto Rico.

image

Også har vi friskheten. Renheten. Og ryddighet og orden i sysakene. I Norge er alt på stell. Man kan så klart være uheldig med overnattingssted, mat og mye annet – men det er allikevel mye tryggere enn i landet Syden. Allikevel er syden er å foretrekke. Spesielt den typen «alt på et sted» type syden. Heller det enn å leite verden rundt etter «åååå jeg ønsker å reise verden rundt». Jeg er ikke der. Jeg vil ikke oppleve pyramidene. Eller reise til Afrika. Eller Australia. Eller Kina. Det blir for mye å forholde seg til for gamle folk 🙂

Egentlig er ikke det grunnen. Grunnen er LANGSOMME TANKER. Kanskje det også er enda et tegn på at jeg begynner å bli gammel. Jeg ønsker fred. Gjerne på jorden. Gjerne også fra PLANER. Men aller mest ønsker jeg meg tid. Tid til å kunne ta det piano. Til å kunne sykle en time i oppover-bakke i flott natur og vite at når man kommer hjem, kan man dusje og sette seg ned og gjøre INGENTING.

Dette innlegget ble publisert i Aktuelt og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s